Project omschrijving

Het idee voor De Samenwerkplaats is ontstaan naar aanleiding van de zoektocht naar ontbrekende schakels in een gezond ecosysteem voor impact gedreven initiatiefnemers.

Creëren waarde

De Samenwerkplaats Oisterwijk is een programma voor het creëren van waarde voor en door mensen met ideeën, initiatieven, projecten en ondernemingen die de wereld een beetje mooier willen maken. Mensen die willen helpen om de Global Goals te realiseren. We werken met bewezen processen, methoden en technieken. Zo leren we allemaal samen (nog meer) impact te maken in onze eigen lokale omgevingen.

We organiseren de Transitielunch om elkaar te leren kennen en ruimte te bieden voor gewoon een goed gesprek. De bedoeling van het gesprek is, dat er tussen de deelnemers een verbinding op een dieper niveau ontstaat: een echte ontmoeting. Het is bedoeld als support van ieders gewaagde en mooie doelen. Onze intentie achter het organiseren van de transitielunch is een community te bouwen. De transitielunch is de meest laagdrempelige vorm van deelname aan de Samenwerkplaats.

Ruimtetijd Capsule

Daarnaast werken we concreet met elkaar samen in de Ruimtetijd Capsule. Ieder van de deelnemers kan een Transitievraagstuk voorleggen. Een vraagstuk dat gaat over iets waar je niet mee verder komt: een initiatief dat stagneert, een idee waarover je twijfelt of niet precies weet hoe je iets zou moeten aanpakken. De deelnemers brengen hun kennis, ervaring, wijsheid en intuïtie in om jou een stevige stap vooruit te helpen met je intentie, drive, focus, prioriteiten, strategie en werkwijze. Inloop is vrij. Er wordt door ons gezorgd voor een minimum aantal deelnemers voor elke casus. De ruimtetijd capsule is dus een actieve werksessie waarin alle deelnemers in het vraagstuk van 1 deelnemer tijd investeren.

De Samenwerkplaats Oisterwijk wordt opgezet op basis van de goede ervaringen met de Samenwerkplaats Tilburg en de Samenwerkplaats ‘s-Hertogenbosch. Alle Samenwerkplaatsen in Brabant staan met elkaar in verband en zullen een eigen ‘coleur locale’ kennen. De Samenwerkplaatsen samen vormen een open Brabants netwerk en staan open voor belangstellenden uit andere regio’s.

De Samenwerkplaats Tilburg fungeert tevens als provinciale U.lab hub. Met het Transforming Capitalism Lab (TCL) haakt De Samenwerkplaats Tilburg aan op de internationale U.lab community en het programma van het Presencing Institute en MIT in Boston.

Subsidie van Stg MIGO
Karin Rentmeester van Mentorhulp Oisterwijk en het sociaal huis Oisterwijk i.o. en Carry Rosenblatt van de Samenwerkplaats Tilburg zijn initiatiefnemers van de Samenwerkplaats Oisterwijk. Zij organiseren de transitielunches en ruimtetijd capsules en borgen de kwaliteit daarvan. De onkosten van deze activiteiten worden gedekt door een bijdrage van MIGO. Annie van Genugten van Samenwerkplaatsen Brabant zal actieonderzoek naar de impact van het programma uitvoeren vanaf de start in Oisterwijk, ten bate van alle Samenwerkplaatsen Brabant.